X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

W 2020 roku rosyjski eksport mięsa wzrósł o 55%

Rosja wyeksportowała ponad 500000 ton mięsa w 2020 roku, o 55% więcej niż w 2019 roku.

17 luty 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Rosja wyeksportowała w 2020 r. ponad 500 000 ton mięsa, czyli o 55% więcej niż w 2019 r. - podał ośrodek „Agroexport” przy Ministerstwie Rolnictwa.

Dane dotyczące dostaw do krajów EAEU są uwzględniane w okresie styczeń-październik 2020 r. - podaje raport.

W szczególności dostawy mięsa drobiowego wzrosły o 41% do 285 000 ton, a wartościowo o 32% do 419 mln USD. Mięso z indyka zostało wyeksportowane za 13 milionów dolarów, 2,1 razy więcej niż w 2019 roku. Eksport wieprzowiny wzrósł 1,9-krotnie, do 187 000 ton, a jego wartość wzrosła dwukrotnie, do 324 milionów dolarów. Świeże i schłodzone tusze i połówki (70 mln USD) stanowiły około 22% przesyłek, podczas gdy zamrożone podroby stanowiły 18% (60 mln USD). Najwyższe tempo wzrostu odnotowano w sprzedaży wołowiny za granicą. Wzrosły 2,9-krotnie do 16 000 ton, a wartość 3,3-krotnie, do 85 mln USD.

Na liście największych odbiorców rosyjskiego mięsa znalazły się Chiny z udziałem 37%. Drugi pod względem udziału, 16%, miał Wietnam, w dużej mierze ze względu na otwarcie rynku dla rosyjskiej wieprzowiny pod koniec 2019 roku. W rezultacie eksport rosyjskiego mięsa do tego kraju podwoił się do 73 000 ton, a wartość wzrosła 4,4-krotnie, do 140 milionów dolarów. Około 94% tego wolumenu stanowiła wieprzowina. Na trzecim miejscu jest Ukraina z udziałem 13%. W ciągu roku przesyłki wyniosły 79 000 ton (o 6,8% więcej), o wartości 108 mln USD (o 4,3% więcej). A 62% wartości przesyłek stanowiła wieprzowina, a 36% drób. Hongkong wspiął się na czwartą pozycję, podwoił swój import rosyjskiego mięsa do 65 mln USD do końca roku, głównie za sprawą wzrostu zakupów wieprzowiny.

20 stycznia, 2021/ INTERFAX/ Rosja.
https://www.interfax.ru

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji