Prognozuje się, że kanadyjskie pogłowie świń zmniejszy się o 2% w 2022 r. po niewielkim wzroście w 2021 r. napędzanym przez zaległości w przetwórstwie związane z COVID. Wzrost liczby loch spowoduje, że liczba świń rosnących w 2022 r. wzrosnie w stosunku do 2021 r., ponieważ Kanada będzie mieć dodatkowe zdolności tuczowe, obserwuje się większe wykorzystanie zdolności ubojowych i dodatkowe inwestycje.
W rezultacie ubój wzrośnie nieznacznie o 50 000 w 2022 roku. Eksport żywych zwierząt spadnie o 8% w 2022 r. (po wzroście o 13% w 2021 r.), ponieważ Kanada niedawno rozwiązała spór pracowniczy we wschodniej Kanadzie, w którym nastąpiły ponad cztery miesiące zakłóceń mocy produkcyjnych, co spowodowało, że większa liczba świń trafiała na fermy amerykańskie.
Pomimo zwiększonego uboju, przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w 2022 r. spadnie o 2%, ponieważ problemy z COVID-19 i spory pracownicze zmniejszą liczbę zaległych świń do uboju. W rezultacie masy tusz w 2022 r. będą niższe, chyba że wystąpią dalsze zakłócenia. Konsumpcja krajowa pozostanie w stagnacji w 2022 r., przy niewielkim wzroście o 1% w 2021 r.
Eksport kanadyjskiej wieprzowiny ma pozostać stabilny w 2022 r., po wzroście o 1% w 2021 r., przy utrzymującym się globalnym popycie ze względu na trwające epidemie afrykańskiego pomoru świń (ASF) w kilku regionach.
Import wieprzowiny ma wzrosnąć o 4% w 2022 r., po spadku o 5% w 2021 r. ze względu na niższą produkcję i wspierając preferencje kanadyjskich konsumentów do pewnych fragmentów tuszy. Stany Zjednoczone pozostaną głównym rynkiem źródłowym dla importu.
8 września, 2021/ USDA/ USA
https://apps.fas.usda.gov