X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Jak umowa o partnerstwie gospodarczym z Japonią wpłynie na rynek wieprzowiny

Wieprzowina jest głównym rolniczym produktem eksportowym UE do Japonii.

19 kwiecień 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Komisja przedstawiła wyniki negocjacji dotyczących umowy o partnerstwie gospodarczym z Japonią.

Japonia jest bardzo cennym rynkiem eksportowym dla europejskich rolników i producentów żywności. Przy rocznym eksporcie o wartości ponad 5,7 miliarda euro, Japonia jest już czwartym co do wielkości rynkiem eksportowym produktów rolnych w UE. Z czasem około 85% unijnych produktów rolno-spożywczych (w liniach taryfowych) będzie mogło wjechać do Japonii całkowicie bezcłowo. Odpowiada to 87% obecnego eksportu rolno-spożywczego według wartości.

Porozumienie wyeliminuje lub znacząco obniży cła na produkty rolne, w których UE ma duże znaczenie eksportowe, takie jak wieprzowina, główny unijny eksport produktów rolnych do Japonii, zapewniający bezcłowy handel przetworzonym mięsem wieprzowym i prawie bezcłowy handel świeżą żywnością. Taryfy na wołowinę zostaną obniżone z 38,5% do 9% w ciągu 15 lat, w przypadku znacznej ilości produktów z wołowiny.

Po zatwierdzeniu przez Radę porozumienie zostanie przesłane do Parlamentu Europejskiego, mające na celu wejście w życie umów handlowych z Japonią przed końcem obecnego mandatu Komisji Europejskiej w 2019 r. Komisja przedstawiła wyniki negocjacji w sprawie Umowa o partnerstwie gospodarczym z Japonią.

środa 18 kwietnia 2018/ CE/ UE.
http://europa.eu/rapid/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły