Komisja przedstawiła wyniki negocjacji dotyczących umowy o partnerstwie gospodarczym z Japonią.
Japonia jest bardzo cennym rynkiem eksportowym dla europejskich rolników i producentów żywności. Przy rocznym eksporcie o wartości ponad 5,7 miliarda euro, Japonia jest już czwartym co do wielkości rynkiem eksportowym produktów rolnych w UE. Z czasem około 85% unijnych produktów rolno-spożywczych (w liniach taryfowych) będzie mogło wjechać do Japonii całkowicie bezcłowo. Odpowiada to 87% obecnego eksportu rolno-spożywczego według wartości.
Porozumienie wyeliminuje lub znacząco obniży cła na produkty rolne, w których UE ma duże znaczenie eksportowe, takie jak wieprzowina, główny unijny eksport produktów rolnych do Japonii, zapewniający bezcłowy handel przetworzonym mięsem wieprzowym i prawie bezcłowy handel świeżą żywnością. Taryfy na wołowinę zostaną obniżone z 38,5% do 9% w ciągu 15 lat, w przypadku znacznej ilości produktów z wołowiny.
Po zatwierdzeniu przez Radę porozumienie zostanie przesłane do Parlamentu Europejskiego, mające na celu wejście w życie umów handlowych z Japonią przed końcem obecnego mandatu Komisji Europejskiej w 2019 r. Komisja przedstawiła wyniki negocjacji w sprawie Umowa o partnerstwie gospodarczym z Japonią.
środa 18 kwietnia 2018/ CE/ UE.
http://europa.eu/rapid/