W 2020 r. pogłowie świń w UE-27 (z wyłączeniem Wielkiej Brytanii) wzrosło o 2% w porównaniu z 2019 r., przekraczając 146 mln sztuk. Według kategorii liczba sztuk tuczników wzrosła o 0,8%, a prosiąt o 5,6%, a liczba macior zmniejszyła się o 0,5%.
Największy wzrost pogłowia trzody chlewnej odnotowano w Bułgarii (+ 20,4%) i na Węgrzech (+ 8,2%). W przypadku Bułgarii pojawienie się ASF pod koniec 2018 r. i jego rozprzestrzenienie się wśród świń domowych w 2019 r. doprowadziło do znacznego spadku pogłowia świń w 2019 r., z którego kraj stopniowo się regeneruje. Z kolei największe spadki wystąpiły na Słowacji (-8,7%) i Szwecji (-6,6%).
Hiszpania, ze wzrostem całkowitych zapasów trzody chlewnej o 4,6%, ponownie jest wiodącym producentem trzody chlewnej w UE-27, odpowiadając za 22,37% pogłowia europejskiego, a za nią Niemcy z 17,8% ogółu i spadkiem o 0,2. % w porównaniu z rokiem poprzednim. Francja jest trzecim co do wielkości producentem ze stadem 13,87 mln sztuk, Dania z 13,4 mln sztuk, a Polska z 11,72 mln sztuk. Hiszpania, Niemcy, Francja, Dania, Polska, Holandia, Włochy i Belgia stanowią prawie 85% całkowitej populacji świń w UE-27.
W naszej sekcji Dane dotyczące produkcji trzody chlewnej możesz przeglądać i porównywać dane w formatach graficznych według kraju i kategorii.
23 marca, 2021/ Redakcja 333 na podstawie danych Eurostat.