Globalna produkcja upraw pierwotnych wzrosła o 54% w latach 2000-2021, do 9,5 mld ton, czyli o 2% więcej niż w 2020 roku. To o 3,3 mld ton więcej niż w 2000 roku. Z nieco mniej niż jedną trzecią całości, zboża były główną grupą upraw produkowanych w 2021 r., a następnie uprawami cukrowymi (22%), warzywami i roślinami oleistymi (po 12%).
Cztery poszczególne uprawy stanowiły połowę globalnej produkcji upraw pierwotnych w 2021 r.: trzcina cukrowa (20% całości, 1,9 mld ton), kukurydza (13%, 1,2 mld ton), pszenica i ryż (po 8%, 0,8 mld ton). Owoce palmy olejowej i ziemniaki stanowiły dodatkowe 4% światowej produkcji roślinnej.
W 2021 r. Stany Zjednoczone Ameryki wytworzyły 32% światowej produkcji kukurydzy, Chiny wyprodukowały około 25% światowej produkcji ryżu i ziemniaków oraz 18% światowej produkcji pszenicy, podczas gdy 62% produkcji owoców palmy olejowej pochodziło z Indonezji.
Globalna produkcja olejów roślinnych wzrosła o 125% w latach 2000-2020, do 208 mln ton w 2020 roku. To o 115 milionów ton więcej niż w 2000 roku, ale o 4 miliony ton mniej niż w 2019 roku. Inne główne oleje roślinne produkowane w 2020 r. to olej rzepakowy, stanowiący 12% światowej produkcji olejów roślinnych (spadek z 15% w 2000 r.) oraz olej słonecznikowy, który stanowił 10% całkowitej produkcji olejów roślinnych (spadek z 11% w 2000 r.).
W 2020 r. osiemdziesiąt pięć procent światowej produkcji oleju palmowego pochodziło z dwóch krajów: Indonezji (60%) i Malezji (25%). Chiny były głównym producentem oleju sojowego, z udziałem 27% w 2020 r., a Stany Zjednoczone Ameryki zajęły odległe drugie miejsce z udziałem 19%. Kanada była liderem w produkcji oleju rzepakowego w 2020 r., z 17% udziałem w światowej produkcji, tuż przed Niemcami (16%), podczas gdy Ukraina wyprodukowała 29% światowej produkcji oleju słonecznikowego w 2020 r., a Federacja Rosyjska zajęła drugie miejsce (27%).
30 listopad, 2023/ FAO. 2023. World Food and Agriculture – Statistical Yearbook 2023. Rzym. https://doi.org/10.4060/cc8166en