Jak wynika z danych DG Agri, Unia Europejska (bez Wielkiej Brytanii) zakończyła rok łącznie 3197,540 tonami tusz wieprzowych i produktów wieprzowych eksportowanych do Chin. Oznacza to wzrost o 45% w porównaniu z rokiem poprzednim.
W ciągu 20 lat UE przeszła z eksportu nieco ponad 58 000 ton do Chin do ponad 3 mln, co oznacza wzrost o 5400%.
W 2010 r. Chiny odpowiadały za zaledwie 5,5% całkowitego europejskiego eksportu wieprzowiny, podczas gdy obecnie stanowią ponad połowę (53,5%), a całkowity europejski eksport w 2020 r. osiągnął 5 973123 ton.
W 2020 roku mrożona wieprzowina stanowiła 67% wyeksportowanych przetworów wieprzowych, następnie plasowały się podroby - 26,6%, tłuszcze i smalec - 4,7%.
3 marca, 2021/ Redakcja 333 na podstawie danych DG Agri.