X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Jak zmienił się europejski eksport wieprzowiny do Chin w ciągu ostatnich 20 lat?

W ciągu 20 lat UE przeszła z eksportu nieco ponad 58 000 ton do Chin do ponad 3 mln ton, co oznacza wzrost o 5400%.

18 marzec 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Jak wynika z danych DG Agri, Unia Europejska (bez Wielkiej Brytanii) zakończyła rok łącznie 3197,540 tonami tusz wieprzowych i produktów wieprzowych eksportowanych do Chin. Oznacza to wzrost o 45% w porównaniu z rokiem poprzednim.

W ciągu 20 lat UE przeszła z eksportu nieco ponad 58 000 ton do Chin do ponad 3 mln, co oznacza wzrost o 5400%.

W 2010 r. Chiny odpowiadały za zaledwie 5,5% całkowitego europejskiego eksportu wieprzowiny, podczas gdy obecnie stanowią ponad połowę (53,5%), a całkowity europejski eksport w 2020 r. osiągnął 5 973123 ton.

Evolution of European exports of pork products to China. Source: 333 based on data from DG Agri.

Evolution of European exports of pork products to China. Source: 333 based on data from DG Agri.

W 2020 roku mrożona wieprzowina stanowiła 67% wyeksportowanych przetworów wieprzowych, następnie plasowały się podroby - 26,6%, tłuszcze i smalec - 4,7%.

3 marca, 2021/ Redakcja 333 na podstawie danych DG Agri.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły