Poniżej przedstawiono analizę najbardziej znaczących różnic w udziałach państw członkowskich UE-27 w całkowitym pogłowiu trzody chlewnej w ciągu ostatnich 10 lat (2013 vs. 2023).
Obserwujemy, jak Hiszpania odnotowała znaczny (prawie 8%) wzrost udziału w całkowitym pogłowiu trzody chlewnej w UE w ciągu ostatnich 10 lat. Ich udział wzrósł z 17,97% do 25,79%, stając się krajem o najwyższym udziale w UE.
Udział Niemiec zmniejszył się z 19.83% do 15.89%, co stanowi spadek o 3.94%. Pomimo tego spadku, Niemcy pozostają drugim co do wielkości krajem w unijnym pogłowiu trzody chlewnej.
Podczas gdy Dania utrzymała prawie stabilny udział, przechodząc z 8.74% do 8.51%, inne kraje odnotowały niewielkie spadki: Francja (9,47% do 8,83%), Holandia (8,47% do 7,84%), Polska (7,75% do 7,31%) i Belgia (4,48% do 4,05%). Rumunia odnotowała znaczny spadek udziału (z 3,65% do 2,40%).
Z kolei udziały Włoch, Portugalii i Bułgarii wzrosły odpowiednio z 6,04% do 6,86%, z 1,42% do 1,63% i z 0,41% do 0,54%. Irlandia, Czechy, Szwecja, Finlandia, Chorwacja, Grecja, Litwa, Słowacja, Cypr, Łotwa, Estonia, Słowenia, Luksemburg i Malta odnotowały niewielkie zmiany lub utrzymały stabilny udział.
.
Podsumowując, Hiszpania odnotowała największy wzrost udziału w unijnym pogłowiu trzody chlewnej, umacniając swoją pozycję lidera w tym sektorze. Chociaż Niemcy odnotowały spadek udziału, nadal są ważnym graczem. Udziały Francji i Danii pozostały względnie stabilne, podczas gdy Włochy i Portugalia odnotowały niewielki wzrost. Z drugiej strony, kraje takie jak Rumunia doświadczyły znacznych spadków swoich udziałów.
17 czerwca 2024 r./ Redakcja 333