W pierwszych 7 miesiącach 2017r. udział Japonii w eksporcie UE wyniósł 12% w porównaniu z 36% z Chinami. Jednak w tym samym okresie eksport UE do Japonii wzrósł o 6%, podczas gdy do Chin spadł o 33%. UE jest już największym dostawcą produktów wieprzowych do Japonii (36% udziału w rynku w pierwszych 7 miesiącach 2017 r.), za nią są Stany Zjednoczone (29%) i Kanada (23%). Pozycja lidera powinna zostać wzmocniona, ze względu na niedawno uzgodnioną Umowa o partnerstwie gospodarczym. Gdy zostanie zostanie wdrożona, taryfy zostaną znacząco obniżone.
Japonia importuje głównie wieprzowinę, w przeciwieństwie do Chin, gdzie przywóz podrobów jest historycznie większy. Jednakże eksport podrobów do Japonii z UE wzrósł znacznie niż wieprzowiny: w 2016 r. eksport podrobów wzrósł o 44%, aw pierwszych 7 miesiącach 2017 r. wzrósł o 82% w porównaniu z 2016 r.
5 października 2017/ DG Agriculture/ UE
https://ec.europa.eu/agriculture