Dziś izba wyższa japońskiego parlamentu zatwierdziła umowę handlową między USA a Japonią, która znacznie poprawi dostęp do czerwonego mięsa USA. Najważniejsze postanowienia umowy, która została zatwierdzona przez japońską izbę niższą 19 listopada, zostały wydane w październiku przez biuro przedstawicielstwa handlowego USA (USTR).
Przewidywany wpływ USMEF na eksport wieprzowiny z USA do Japonii:
Ponieważ stawki taryfowe odzwierciedlają stawki nałożone na głównych konkurentów, prognoza USMEF na 2020 r. przewiduje, że eksport wieprzowiny z USA do Japonii wyniesie 1,7 miliarda USD czyli 410 000 ton metrycznych. Prognozy dotyczące wielkości i wartości opierają się na obniżonych stawkach taryfowych obowiązujących przez cały rok.
USMEF przewiduje, że do 2025 r. eksport wieprzowiny z USA do Japonii zbliży się do 2 miliardów dolarów. Umowa otwiera również nowe możliwości dla produktów z czerwonego mięsa o wartości dodanej i przetworzonych, z taryfami na te produkty stopniowo obniżanymi do zera, co przyczyni się do ogólnego wzrostu eksportu USA na japoński rynek o wysokiej wartości.
4 grudnia, środa, 2019 /USMEF/
http://www.usmef.org/