Minister rolnictwa i rolnictwa, Lawrence MacAulay, odbył tygodniową misję do China, gdzie promował kanadyjskie produkty rolne i omawiał sposoby wzmocnienia handlu rolnego między tymi dwoma krajami.
W ramach projektu pilotażowego uzgodnionego przez oba kraje w 2017 r., pierwsza kanadyjska dostawa schłodzonej wieprzowiny została wyeksportowana do Chin w tym miesiącu. Siedemnaście kanadyjskich rządowaych zakładów mięsnych może obecnie eksportować schłodzoną wołowinę pochodzącą od bydła poniżej trzydziestego miesiąca życia i / lub schłodzoną wieprzowinę do Chin.
Kanadyjski przemysł mięsny szacuje, że zwiększone wartości eksportu z tego rozszerzenia dostępu Kanady do rynku Chin mogą być warte ponad 100 milionów dolarów w przypadku wieprzowiny i 125 milionów dolarów w przypadku wołowiny w ciągu następnych pięciu lat.
piątek 18 maja, 2018/ Governement of Canada/ Kanada.
https://www.canada.ca/en/agriculture-agri-food/