Po 14-dniowym zamknięciu z powodu COVID-19 u pracowników firma wdrożyła wszystkie zalecenia dotyczące zdrowia publicznego, a zarząd Olymel ogłosił, że jego zakład uboju i rozbioru mięsa w Yamachiche na Mauricie wznowił działalność od wtorku 14 kwietnia .
Wdrożony zostanie nowy protokół w celu ochrony zdrowia pracowników i zwalczania rozprzestrzeniania się COVID-19. Jeżeli nie można zachować odległości dwóch metrów między dwoma stacjami roboczymi, wprowadza się środek łagodzący, taki jak montaż paneli oddzielających oraz noszenie maski i daszka ochronnego, zgodnie z zaleceniem l'Institut national de santé publique du Québec, oprócz wszystkich innych już istniejących zabezpieczeń.
Moce produkcyjne zakładu zostaną dostosowane do liczby dostępnych pracowników. Przed pandemią tygodniowa zdolność uboju fabryki Yamachiche wynosiła 28 000 świń. Firma ma nadzieję, że stopniowo powróci do tej zdolności, w zależności od rozwoju sytuacji.
11 kwietnia, 2020/ Olymel/ Kanada.
http://www.olymel.ca/