Kanadyjscy producenci wieprzowiny zostali poinformowani, że Chiny nie będą już przyjmować kanadyjskich produktów wieprzowych ze względu na obawy dotyczące ważności świadectwa wywozowego. W rezultacie Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności przestała wydawać certyfikaty eksportowe do Chin na wszystkie produkty wieprzowe i wołowe od 25 czerwca 2019 r. Zatrzymanie kanadyjskiego eksportu nie jest wynikiem obaw o bezpieczeństwo żywności, ale nadużywanie reputacji Kanady jako dostawcy bezpiecznych produktów wysokiej jakości.
Chiny są bardzo ważnym rynkiem dla kanadyjskich producentów. W 2018 r. eksport wieprzowiny w Kanadzie wyniósł prawie 4 mld USD, z czego 514 mln USD wyeksportowano do Chin, co jest trzecim co do wielkości rynkiem eksportowym. Sprzedaż w 2019 r. wzrosła o 50% w stosunku do poziomów z 2018 r., a ten zwiększony popyt znalazł odzwierciedlenie w wyższych cenach żywych świń.
środa 26 czerwca, 2019/Canadian Pork Council/Kanada. http://www.cpc-ccp.com