Spotkanie, które odbędzie się w Dyrektoriacie ds. Kontroli Zdrowia i Żywności Komisji Europejskiej, będzie dostępne za pośrednictwem przesyłania strumieniowego w Internecie.
Przedstawione tematy są szczególnie interesujące dla interesariuszy z branży, władz w państwach członkowskich UE, naukowców i organizacji pozarządowych zainteresowanych dobrostanem świń, ponieważ koncentrują się na bieżących pracach nad polepszeniem warunków hodowli w gospodarstwach, aby pomóc w zlikwidowaniu rutynowego obcinania ogonów u świń i zarządzaniu czynnikami ryzyka związanymi z obgryzaniem ogonów.
Do grupy ekspertów należą hodowcy trzody chlewnej i organizacje reprezentujące branżę, właściwe organy państw członkowskich UE, organizacje badawcze, organizacje pozarządowe i instytucje UE.
Dyskusje będą koncentrować się na tym, co zostało zrobione i co pozostaje do zrobienia, aby uzyskać lepsze rozwiązania na przyszłość.
Podczas tego spotkania zaprezentowane zostaną również prace nowo utworzonego Centrum referencyjnego UE ds. Dobrostanu zwierząt, koncentrujące się początkowo na świniach.

środa 21 listpada, 2018/ EC/ UE.
https://ec.europa.eu