Oto kluczowe punkty globalnego raportu Rabobanku na temat białka zwierzęcego na 2024 rok.
Ameryka Północna
Produkcja wołowiny w USA zgodnie z typowym cyklem zmniejsza się, przyćmiewając zmiany w innych gatunkach. Drób skorzysta na preferencjach konsumentów. W przypadku wieprzowiny oczekiwana jest stabilizacja. Perspektywy dla Meksyku są nieco bardziej pozytywne.
Europa
Istnieje ciągła presja produkcyjna dla wszystkich gatunków, biorąc pod uwagę ryzyko chorób, rynkowe i regulacyjne zmiany systemu produkcji oraz niższy eksport. Konsumpcja drobiu wzrośnie, podczas gdy wieprzowiny i wołowiny spadnie.
Chiny
Niska konsumpcja będzie nadal wywierać presję na sektor białka zwierzęcego w 2024 roku. Drób jest w najlepszej sytuacji, ze stałym wzrostem produkcji i konsumpcji. Rynki wieprzowiny i wołowiny pozostaną pod największą presją, ponieważ zaopatrzenie rynku jest wystarczające, przynajmniej do pierwszej połowy 2024 roku.
Brazylia
Produkcja ma rosnąć dla wszystkich gatunków, wspierana przez możliwości eksportowe. Produkcja wieprzowiny będzie rosła najszybciej, następnie drobiu. Choroby nadal pozostają zagrożeniem, zwłaszcza w przypadku drobiu.
Azja Południowo-Wschodnia
Poprawa sytuacji gospodarczej i złagodzenie presji chorobowej powinny wspierać wzrost produkcji w 2024 roku. Wieprzowina przewodzi wzrostowi, choć podlega ciągłej presji ASF, a następnie drób. Wołowina odnotuje jedynie niewielkie zmiany od 2023 roku.
Australia i Nowa Zelandia
Odbudowa stad bydła mięsnego w Australii oznacza wzrost produkcji i eksportu w 2024 roku. Oczekuje się, że produkcja w Nowej Zelandii nieznacznie spadnie w przypadku wołowiny i nieznacznie wzrośnie w przypadku mięsa baraniego.
Pasza i pasze
Obniżka cen pasz będzie kontynuowana do 2024 roku. Spadające koszty pomagają przywrócić marże, ale czynniki zewnętrzne nadal zwiększają niepewność.
30 listopada, 2023/ Rabobank.
https://research.rabobank.com