X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Komisja Europejska wydała opinię o fuzji Danish Crown i Tican

Komisja uznała, że proponowana transakcja będzie znacząco wpływać na konkurencję na niektórych rynkach w Danii, ale w przypadku Polski tego nie stwierdzono.

23 lipiec 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Komisja Europejska częściowo oceniła planowane połączenie między Danish Crown i Tican na wniosek duńskiego Urzędu Konkurencji i Konsumentów (DCCA). Obie firmy są duńskie, a ich działania zawarte są w sektorze przetwórstwie mięsa i ubojni. Po wstępnym dochodzeniu Komisja uznała, że proponowana transakcja będzie znacząco wpływać na konkurencję na niektórych rynkach w Danii. Aspekty te zostaną teraz przeanalizowane przez DCCA na mocy prawa krajowego.

Jednocześnie, Komisja zatwierdziła na podstawie unijnego rozporządzenia w sprawie połączeń w proponowanej transakcji w innych państwach członkowskich (tj Polsce, Szwecji i Wielkiej Brytanii), stwierdzając, że proponowana transakcja nie zakłóci znacząco skutecznej konkurencji w Europejskim Obszarze Gospodarczym (EOG), poza Danią względu na niskie udziały stron na innych rynkach.

Danish Crown i Tican są przedsiębiorstwami zintegrowanymi pionowo,  w ramach łańcucha dla mięsa wieprzowego, w tym hodowli trzody chlewnej, uboju, przetwórstwa mięsnego i dostarczania świeżego mięsa wieprzowego. Ich działalność obejmuje kilka krajów europejskich w tym Danię, Polskę, Szwecję i Wielkią Brytanię.

Dochodzenie Komisji w sprawie kontroli łączenia przedsiębiorstw poza Danią nie podkreśliło żadnych problemów w zakresie konkurencji. W związku z tym, Komisja zatwierdziła transakcję poza Danią w ramach zwykłej procedury odwoławczej fuzji.

piątek 17 lipca 2015/ EC/ Unia Europejska.
http://europa.eu/rapid

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji