X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Komisja UE przedstawiła plan związany z białkami roślinnymi

Rozwój białek roślinnych w Europie jest jednym z priorytetów prezydencji rumuńskiej.

29 styczeń 2019
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Komisja przedstawiła Radzie sprawozdanie w sprawie rozwoju białek roślinnych w Unii Europejskiej. W sprawozdaniu, przyjętym w listopadzie 2018 r., analizuje się podaż i popyt na białka roślinne (takie jak rzepak, nasiona słonecznika lub soczewica) w UE i bada sposoby dalszego rozwoju ich produkcji w sposób ekonomiczny i przyjazny dla środowiska.

Delegacje z dużym zadowoleniem przyjęły sprawozdanie Komisji w sprawie białek roślinnych i uznały, że objęły wszystkie kluczowe działania mające na celu promowanie rozwoju białek roślinnych w UE. Zdaniem państw członkowskich większa koncentracja na badaniach, technologii i innowacjach może być jednym ze sposobów wspierania wzrostu produkcji białka, wraz z utworzeniem platformy informacyjnej na poziomie UE oraz zwiększeniem świadomości konsumentów.

Podczas gdy niektóre delegacje podkreśliły pozytywny wpływ na środowisko rosnących białek roślinnych, inne ostrzegły przed pośrednimi skutkami środowiskowymi związanymi z importem białek roślinnych, np. wylesianiem.

Niektóre z instrumentów WPR (np. środki promocji, dzielenie się wiedzą, organizacje producentów, ekoprojekty) uznano za możliwe do wspierania rozwoju produkcji białek roślinnych w UE. Pod tym względem wielu z zadowoleniem przyjęło elastyczność przyznaną krajom członkowskim w zakresie definiowania własnych planów strategicznych WPR w przyszłości. Delegacje miały rozbieżne poglądy na temat stosowności dobrowolnego wsparcia związanego z produkcją w celu ograniczenia niedoboru białka roślinnego w UE.

Rozwój białek roślinnych w Europie jest jednym z priorytetów prezydencji rumuńskiej.

poniedziałek 28 stycznia, 2019/ Consilium/ UE.
https://www.consilium.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły