X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Konsumpcja mięsa w Niemczech kontynuuje trend spadkowy w 2023 r.

Spożycie mięsa na mieszkańca spadło poniżej 52 kilogramów w 2023 roku.

19 kwiecień 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według wstępnych danych Federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL), spożycie mięsa na mieszkańca w Niemczech spadło o 430 gramów do 51,6 kilogramów w 2023 roku.

Największy spadek odnotowała wołowina, której spożycie na mieszkańca spadło o prawie 5% do 8,9 kilograma na osobę. Udział wieprzowiny również spadł w 2023 r., a konsumpcja spadła o prawie 600 gramów do 27,5 kilograma na osobę. Jedna czwarta spożywanego mięsa to drób, zwłaszcza kurczak, którego spożycie wzrosło o około 900 gramów na osobę w 2023 r., pozostawiając konsumpcję na osobę na poziomie 13,1 kilograma.

Ogólnemu spadkowi spożycia mięsa towarzyszy zmniejszony import mięsa, produktów mięsnych oraz konserw wieprzowych, wołowych i cielęcych. W szczególności import wieprzowiny stale spadał (około 0,96 mln ton w 2023 r.), podczas gdy eksport był wyższy (+2,22 mln ton w 2023 r.).

Produkcja netto wieprzowiny, tj. mięsa ze świń poddanych ubojowi w kraju, spadła do 4,2 mln ton w 2023 roku.

4 kwietnia 2024 r./ BLE/ Niemcy.
https://www.ble.de

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły