Według wstępnych danych Federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL), spożycie mięsa na mieszkańca w Niemczech spadło o 430 gramów do 51,6 kilogramów w 2023 roku.
Największy spadek odnotowała wołowina, której spożycie na mieszkańca spadło o prawie 5% do 8,9 kilograma na osobę. Udział wieprzowiny również spadł w 2023 r., a konsumpcja spadła o prawie 600 gramów do 27,5 kilograma na osobę. Jedna czwarta spożywanego mięsa to drób, zwłaszcza kurczak, którego spożycie wzrosło o około 900 gramów na osobę w 2023 r., pozostawiając konsumpcję na osobę na poziomie 13,1 kilograma.
Ogólnemu spadkowi spożycia mięsa towarzyszy zmniejszony import mięsa, produktów mięsnych oraz konserw wieprzowych, wołowych i cielęcych. W szczególności import wieprzowiny stale spadał (około 0,96 mln ton w 2023 r.), podczas gdy eksport był wyższy (+2,22 mln ton w 2023 r.).
Produkcja netto wieprzowiny, tj. mięsa ze świń poddanych ubojowi w kraju, spadła do 4,2 mln ton w 2023 roku.
4 kwietnia 2024 r./ BLE/ Niemcy.
https://www.ble.de