Oczekuje się, że zrównoważony rozwój, wraz z jego celami środowiskowymi, gospodarczymi i społecznymi, będzie odgrywał coraz większą rolę na rynkach mięsnych UE. Modernizacja, innowacyjne technologie i zmiany w praktykach rolniczych doprowadzą do bardziej wydajnej i przyjaznej dla środowiska produkcji mięsa. Wyzwaniem pozostają jednak niezbędne w tym celu inwestycje. Zwyczaje konsumentów będą również podyktowane względami zdrowotnymi, jak również wygodą. Ogólnie rzecz biorąc, oczekuje się, że spożycie mięsa na osobę w UE spadnie z 69,8 kg w 2018 r. do 67 kg do 2031 r.
Niepewność, zwłaszcza związana z afrykańskim pomorem świń, pozostaje dla sektora wieprzowiny. Chiny powinny w pełni odzyskać siły do 2026 r., co będzie miało ogromny wpływ na eksport wieprzowiny z UE. Ponadto zmiany w preferencjach konsumentów w UE w zakresie zdrowia, środowiska i kwestii społecznych powinny negatywnie wpłynąć na konsumpcję wieprzowiny w UE, która zgodnie z prognozami ma się zmniejszać o 0,5% rocznie, z 32,5 kg w 2021 r. do 31 kg na mieszkańca w 2031 r. Prognozuje się również, że produkcja w UE zmniejszy się o 0,8% rocznie w okresie objętym prognozą, osiągając 21,5 mln ton w 2031 roku.
Oczekuje się, że produkcja wołowiny brutto w UE spadnie o 8% w okresie objętym prognozą, a konsumpcja utrzyma tendencję spadkową. W sektorze drobiu wzrost konsumpcji w UE może spowolnić do 0,6% w latach 2021-2031. przewiduje się, że produkcja w UE będzie nadal rosła o 0,4% rocznie. Oczekuje się, że produkcja mięsa owczego w UE wzrośnie nieznacznie o 0,3% rocznie w latach 2021-2031. Oczekuje się, że spożycie mięsa owczego na osobę w UE wzrośnie nieznacznie do 2031 r. i osiągnie 1,4 kg na osobę dzięki dywersyfikacji diety mięsnej i zmieniającym się wzorcom konsumpcji.
9 grudnia, 2021/ Komisja Europejska/Unia Europejska.
https://ec.europa.eu