Po trzyletniej przerwie rynek południowokoreański jest ponownie otwarty na belgijską wieprzowinę. Kiedy we wrześniu 2018 r. zdiagnozowano afrykański pomór świń (ASF) u dzików w najbardziej wysuniętej na południe części Belgii, Korea Południowa dołączyła do wielu krajów, które zamknęły swoje granice dla belgijskiej wieprzowiny. Pod koniec grudnia 2020 r. Belgia odzyskała status wolny od ASF.
Obecnie Belgia eksportuje dwie trzecie swojej produkcji wieprzowiny, z czego większość jest eksportowana do krajów UE. To sprawia, że jest siódmym co do wielkości eksporterem wieprzowiny na świecie, podczas gdy Belgia z produkcją 1,1 mln ton stanowi tylko 1% światowej produkcji.
Łącznie eksport poza Unię Europejską w 2017 r. (przed wybuchem ASF) był wart 145 mln euro. Korea Południowa była wówczas jednym z najważniejszych rynków eksportowych belgijskiej wieprzowiny poza Europą: około 23% całego eksportu poza UE trafiało do Korei Południowej. Belgia odpowiadała za 3% całej wieprzowiny importowanej do kraju przed ogłoszeniem zakazu importu.
W Belgii ponownie otworzyły się rynki niektórych produktów wieprzowych w Korei Południowej, Afryce Południowej, Singapurze, Japonii, Filipinach, Meksyku, Malezji i Indiach. Belgia pracuje nad otwarciem innych rynków. Ważne rynki w Chinach i Australii pozostają zamknięte.
7 października, 2021/ Vilt/ Belgia.
https://vilt.be/nl/