Główny naukowiec EFSA, Marta Hugas, powiedziała: „Doświadczenia z poprzednich wybuchów pokrewnych koronawirusów, takich jak koronawirus zespołu ostrej niewydolności oddechowej (SARS-CoV) i koronawirusa zespołu oddechowego na Bliskim Wschodzie (MERS-CoV), pokazują, że przenoszenie poprzez konsumpcję żywności nie pojawiało się. W tej chwili nie ma dowodów sugerujących, że koronawirus różni się pod tym względem. ”
Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdziło, że chociaż zwierzęta w Chinach były prawdopodobnym źródłem początkowej infekcji, wirus rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka - głównie drogą kropelkową, gdy ludzie kichają, kaszlą lub wydychają powietrze.
Naukowcy i władze na całym świecie monitorują rozprzestrzenianie się wirusa i nie było żadnych doniesień o przenoszeniu go przez żywność. Z tego powodu EFSA nie jest obecnie zaangażowany w reakcję na ogniska COVID-19. Monitorujemy jednak literaturę naukową pod kątem nowych i istotnych informacji.
W odniesieniu do bezpieczeństwa żywności Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała zalecenia zapobiegawcze, w tym porady dotyczące przestrzegania dobrych praktyk higienicznych podczas obchodzenia się z żywnością i przygotowywania żywności, takich jak mycie rąk, dokładne gotowanie mięsa i unikanie potencjalnego zanieczyszczenia krzyżowego między gotowaną i niegotowaną żywnością.
9 marca 2020/ EFSA/ UE.
https://www.efsa.europa.eu