W 2020r. w UE spodziewany jet niewielki wzrost produkcji, pomimo wysokich cen
Pogłowie hodowlane w UE skurczyło się o 3% w 2018 r. ze względu na niskie ceny, ryzyko afrykańskiego pomoru świń (ASF) i / lub ograniczenia środowiskowe. Wysokie ceny od kwietnia 2019 r. utrzymały trend i ustabilizowały wielkość stada w UE w 2019 r. (+0,4% rok do roku), dzięki ekspansji w ES (+ 3%) i NL (+ 8%) i pomimo redukcji DE (-3%), FR (-3%) i HU (-11%).
W 2020 r. produkcja wieprzowiny w UE powinna nieznacznie wzrosnąć, ponieważ utrzymujący się popyt eksportowy z Azji, zwłaszcza Chin, utrzymuje wysokie ceny i sprzyja wyższym masom ubojowym. Wzrost będzie napędzany przez ES, która korzysta z okazji w Chinach. Eksport wieprzowiny ES do Chin podwoił się w 2019 r. W 2020 r. ES zostanie pierwszym producentem w UE pod względem liczby zwierząt poddawanych ubojowi, choć nie pod względem wielkości ze względu na lżejszą masę rzeźną niż w DE. Covid-19 nie powinien znacząco wpływać na rynek wieprzowiny, z wyjątkiem niektórych określonych produktów do gastronomii (np. prosiąt ssących przeznaczonych do pieczenia w ES, PT).
Dzięki silnemu popytowi globalnemu ceny w UE pozostaną na wysokim poziomie
Gwałtowny wzrost importu do Chin w 2019 r. spowodował, że ceny wieprzowiny w UE zbliżyły się do 200 EUR / 100 kg w grudniu (+ 45% rok do roku). Od tego czasu ceny wahały się powyżej 180 EUR / 100 kg. Ceny tusz nieznacznie zareagowały na Covid-19, ale powinny nadal utrzymywać się na wysokim poziomie, podczas gdy popyt w Chinach utrzymuje się pomimo zmniejszenia popytu na usługi gastronomiczne. Głównym ryzykiem pozostaje rozprzestrzenianie się ASF w UE.
Spodziewana konsumpcja na mieszkańca ma spaść do 32,5 kg w 2020 r. (O 0,7 kg mniej niż przed rokiem), ponieważ wysokie ceny sprzyjają innym mięsom, w szczególności drobiu.
Oczekiwany dalszy wzrost eksportu wieprzowiny przez UE oczekiwany w 2020 r.
Eksport wieprzowiny w UE wzrósł o 17% w 2019 r. (-5% do Wielkiej Brytanii, + 25% do innych krajów), napędzany popytem z Chin, gdzie udział eksportu wieprzowiny w UE podwoił się do 36%. Tymczasem znacznie spadł eksport do innych głównych partnerów handlowych: Korei Południowej (22%), Filipin (-24%), USA (-24%) i Ukrainy (-18%); podczas gdy niewielkie wzrosty odnotowano w Japonii, Australii i Hongkongu. W 2019 r. Wielka Brytania była głównym miejscem eksportowym wieprzowiny UE po Chinach (udział 22%).
W 2020 r. popyt w Chinach powinien utrzymać się, a całkowity wywóz z UE znacznie wzrośnie (+ 12%)
Wzrost zapotrzebowania Chin na wieprzowinę będzie kontynuowany w 2020 r.
Chiny nadal walczą z ASF, który zdziesiątkował ich pogłowie świń, a kontrola choroby prawdopodobnie opóźni się z powodu zakłóceń związanych z Covid-19. W 2020 r. chińska produkcja powinna dalej spadać (eksperci szacują spadek o 15–25% rok do roku), utrzymując ogromną lukę, której nie można wypełnić dostępną podażą na świecie.
20 kwietnia 2020/ Komisja Europejska/ UE.
https://ec.europa.eu/