X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Krótkoterminowe perspektywy dla wieprzowiny w UE

Produkcja wieprzowiny w UE ożywia się w niektórych krajach UE, co wskazuje na mieszany trend w tym sektorze. Niższy popyt ze strony Chin może spowolnić eksport z UE w 2024 i 2025 roku.

17 październik 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W pierwszej połowie 2024 r. produkcja wieprzowiny w UE wzrosła o 1,7% rok do roku. Największe wzrosty odnotowano w Polsce - 77 000 t (+9%), na Węgrzech - 18 000 t (+8,3%) i w Niemczech - 18 000 t (+0,9%), chociaż produkcja spadła w Hiszpanii o 5 000 t (0,2%). W tym samym okresie w Danii ubito mniej zwierząt, ale średnia waga tusz wzrosła (+17 000 t, +2,5% rok do roku). Wzrost podaży w UE w połączeniu z ograniczonym popytem doprowadził do spadku cen krajowych od maja 2024 r., mimo że średnie notowania pozostały znacznie powyżej 5-letniej średniej. Ponieważ zarówno ceny paszy, jak i prosiąt spadły, marże pozostały dodatnie w pierwszej połowie roku. Wybuchy afrykańskiego pomoru świń nadal stanowią ryzyko dla produkcji. Oczekuje się spadku produkcji o 0,5% w 2024 r. i dalszego spadku o kolejne 0,2% w 2025 r. rok do roku.

Jak dotąd konsumpcja w 2024 r. była stabilna, bez zwykłego wzrostu w miesiącach letnich. Oczekuje się, że konsumpcja na mieszkańca UE spadnie do 30,9 kg do końca roku (-0,4% rok do roku). Oczekuje się, że w 2025 r. konsumpcja na mieszkańca UE ustabilizuje się na poziomie 30,9 kg rok do roku.

Mniej konkurencyjne ceny wieprzowiny w UE sprawiają, że eksport na rynek globalny jest prawdziwym wyzwaniem. W pierwszej połowie 2024 r. eksport z UE odnotował spadek o 6% rok do roku, głównie do Chin (-27%). Ponadto eksport do Wielkiej Brytanii spadł w okresie styczeń-czerwiec (3% rok do roku). Silna konkurencja cenowa ze strony Brazylii i Stanów Zjednoczonych stanowiła wyzwanie dla eksportu z UE na niektóre rynki o wysokiej wartości (Japonia, Australia), chociaż odnotowano zyski w Korei Południowej i na rynkach o niższej wartości, takich jak Filipiny i Wietnam. Eksport z UE w 2024 r. może spaść o 2,5% rok do roku. Jeśli luka cenowa między UE a międzynarodowymi konkurentami będzie się nadal zmniejszać, może to zwiększyć eksport UE na rynek międzynarodowy. W 2025 r. spodziewany jest spadek o 2% rok do roku. Ze względu na możliwe cła wyrównawcze z Chin, eksport wieprzowiny w 2025 r. może dalej spadać. Całkowity import wieprzowiny do UE wyniósł 53 711 t w okresie styczeń-czerwiec 2024 r. (+1% rok do roku). Import z Wielkiej Brytanii stanowi około 2/3 całkowitego importu wieprzowiny do UE i spadł o 2,2% w tym samym okresie. W tym samym czasie import z Chile wzrósł o 8 600 ton (+173%) ze względu na nową umowę o wolnym handlu między Chile a UE. Jednak wraz z oczekiwaniem spadku popytu na wieprzowinę w Wielkiej Brytanii w 2025 r., import z UE może spaść o 2% w 2025 r.

8 października 2024 r./ Komisja Europejska/ Unia Europejska.
https://agriculture.ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły