Szacuje się, że produkcja zbóż w UE w sezonie 2024/25 wyniesie 260,9 mln ton, czyli około 7% poniżej średniej pięcioletniej i o 3% mniej niż w roku poprzednim. Produkcja zbóż w UE jest najniższa w ostatniej dekadzie ze względu na niekorzystne warunki pogodowe wpływające na plony i jakość zebranych ziaren, a także częściowo z powodu zmniejszenia powierzchni upraw (4% poniżej średniej pięcioletniej). Najbardziej ucierpiały pszenica miękka i kukurydza, podczas gdy produkcja owsa, jęczmienia i pszenicy durum wzrosła. Zmniejszona produkcja krajowa może skutkować niższym eksportem zbóż z UE. Eksport zbóż z UE jest o 13% niższy od 5-letniej średniej, podczas gdy import pozostaje o 7,5% wyższy od 5-letniej średniej. Wewnętrzny popyt na paszę dla zwierząt pozostaje stabilny, przy dużej dostępności pszenicy paszowej dla unijnych producentów zwierząt gospodarskich.
Oczekuje się, że produkcja nasion oleistych w UE w 2024/25 r. wyniesie 29,7 mln ton (-8% rok do roku), ze względu na zmniejszenie powierzchni upraw rzepaku i niekorzystne warunki pogodowe wpływające na nasiona słonecznika. Wzrośnie natomiast produkcja soi, odzwierciedlając wzrost powierzchni upraw (+11% rok do roku). Bilans handlowy nasion oleistych w UE pozostaje ujemny, podczas gdy import mączek z nasion oleistych do UE wynosi -5% rok do roku. Produkcja roślin wysokobiałkowych wzrasta o 12,6% rok do roku, napędzana przez groch i bób.
8 października, 2024/ Komisja Europejska/Unia Europejska. https://agriculture.ec.europa.eu/