X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

EU: Listeria monocytogenes food safety criteria modified

W dniu 21 listopada 2024 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) 2024/2895 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do kryteriów bezpieczeństwa żywności dla Listeria monocytogenes.

2 grudzień 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Niniejsze rozporządzenie ustanawia kryteria mikrobiologiczne, które muszą spełniać przedsiębiorstwa sektora spożywczego zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 852/2004. Listeria monocytogenes jest wysoce śmiertelnym patogenem, który stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Według najnowszego raportu EFSA na temat chorób odzwierzęcych, w 2022 r. odnotowano 15,9% wzrost przypadków listeriozy w Unii Europejskiej w porównaniu z 2021 r., osiągając jedną z najwyższych liczb zgonów odnotowanych w ostatniej dekadzie.

Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 2073/2005 nie należy wykrywać obecności Listeria monocytogenes w 25 g żywności gotowej do spożycia, która może sprzyjać rozwojowi Listeria monocytogenes, innej niż przeznaczona dla niemowląt i do specjalnych celów medycznych, zanim nie opuści ona bezpośredniej kontroli podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze produkujące żywność. Nie określono jednak żadnego kryterium dla tej żywności, która znalazła się poza kontrolą producenta, nawet jeśli nie można było zagwarantować, że poziom Listeria monocytogenes nie przekroczy 100 jtk/g w okresie przydatności do spożycia.

Zmiana wprowadzona rozporządzeniem (UE) 2024/2895 ma na celu zapewnienie jednolitego poziomu ochrony zdrowia publicznego od produkcji do dystrybucji żywności gotowej do spożycia, która może sprzyjać rozwojowi Listeria monocytogenes, kryterium bezpieczeństwa żywności „niewykrycie Listeria monocytogenes w 25 g” będzie miało zastosowanie we wszystkich sytuacjach, w których taka żywność jest wprowadzana do obrotu w okresie przydatności do spożycia i w odniesieniu do której podmiot działający na rynku spożywczym produkujący żywność nie był w stanie wykazać, zgodnie z wymogami właściwego organu, że poziom Listeria monocytogenes nie przekroczy limitu 100 jtk/g przez cały okres przydatności do spożycia.

Środek ten wzmacnia bezpieczeństwo żywności w Unii Europejskiej, reagując na wzrost liczby przypadków listeriozy i zapewniając skuteczniejszą ochronę konsumentów.

22 listopada 2024 r./ AESAN/ Hiszpania.
https://www.aesan.gob.es/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji