X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Lipiec 2018: dobre wyniki w zakresie unijnego eksportu produktów rolno-spożywczych

W okresie 12 miesięcy od sierpnia 2017 r. do lipca 2018 r. eksport produktów rolno-spożywczych UE osiągnął wartość 136,8 mld EUR.

26 wrzesień 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Miesięczne wartości unijnego handlu rolno-spożywczego w lipcu 2018 r. pozostały stabilne na poziomie 11,5 mld EUR w eksporcie i 9,3 mld EUR w imporcie. Tak więc wartość eksportu była o 2% wyższa niż w lipcu 2017 r. Miesięczna wartość importu była natomiast o 0,6% niższa niż w lipcu 2017 r. To sprawia, że ​​miesięczna nadwyżka handlowa rolno-spożywcza wzrasta do 2,2 mld EUR - wzrost o 15% w porównaniu do lipca 2017 r.

Sektorami, które wykazały najwyższy wzrost eksportu (mln EUR) były wino (+82), alkohole (+48), pszenica (+49) i inne zboża (+47). Znaczące spadki w eksporcie odnotowano dla skór surowych (-98), warzyw (-45) i mleka w proszku (-43).

Znaczące wzrosty odnotowano w wartościach importowych soi (+57) i ziarna kakaowego (+56), podczas gdy import olejów roślinnych (-104) i oleju palmowego (-98) spadł pod względem wartości.

W okresie 12 miesięcy od sierpnia 2017 r. do lipca 2018 r. eksport produktów rolno-spożywczych w UE osiągnął wartość 136,8 mld EUR, co stanowi wzrost o 0,9% wartości w porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku.

W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy osiągnięto dobre wyniki w przeliczeniu na mln EUR w przypadku wina (733; + 6%), napojów spirytusowych i likierów (+516; + 5%) i cukru (445; +60%). Wydajność eksportu w ujęciu rocznym również wzrosła w przypadku żywności dla niemowląt (+298), karmy dla zwierząt domowych (+283), makaronów, ciastek, herbatników i chleba (+256) oraz wód i napojów bezalkoholowych (+217).

Z drugiej strony eksport pszenicy odnotował największy spadek wartości (mln EUR) w ujęciu rocznym (-445; -10,5%). Innymi kategoriami charakteryzującymi się znaczącymi stratami wartości eksportu w ciągu ostatnich 12 miesięcy były mięso wieprzowe (-386; -7%), owoce (z wyjątkiem owoców cytrusowych i tropikalnych) (-320; -13%) oraz surowe skóry, skórki i skóry futerkowe (- 213; -12%).

wtorek 25 września 2018/ DG Agri/ EC/ UE
https://ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły