W następstwie polityki dywersyfikacji rynku w zakresie importu i eksportu towarów rolno-spożywczych oraz w celu zagwarantowania dostaw produktów po przystępnych kosztach Ministerstwo Rolnictwa, Gospodarstwa Żywnościowego, Rozwoju Wsi i Żywności (SAGARPA) poinformowało o wejściu pierwszej dostawy niemieckiej wieprzowiny.
Krajowa służba ds. Zdrowia, bezpieczeństwa i jakości w sektorze rolno-spożywczym (SENASICA) przypomniała, że w obliczu ceł nałożonych przez rząd meksykański na szereg produktów z USA, wśród których wyróżnia się wieprzowina i świeże jabłka, istnieją protokoły dotyczące zdrowia ustanowione z innymi krajami w celu do zaopatrywania rynku krajowego.
W tym przypadku przesyłka wieprzowiny dotarła do portu w Veracruz, gdzie pracownicy SENASICA skontrolowali fizycznie, wraz z dokumentami, 25,5-tonowy kontener z mrożonym boczkiem importowany przez TIF, znajdujący się w stanie Jalisco. Mięso pochodzi ze sprawdzonego i autoryzowanego zakładu zlokalizowanego w Wiedenbrück (Niemcy).
Organizmy podkreśliły, że przywóz wieprzowiny z Kanady, Danii, Hiszpanii, Francji, Niemiec, Chile, Włoch, Belgii, Australii i Nowej Zelandii spełnia wymogi zdrowotne nałożone przez SAGARPA w celu wprowadzenia tego rodzaju produktów.
Należy podkreślić, że Meksykanie konsumują rocznie 2,1 miliona ton produktów wieprzowych, a jego krajowa produkcja wynosi 1,45 miliona ton rocznie, z czego 105 000 ton jest eksportowanych, i że importuje średnio 754 000 ton rocznie.
środa 19 czerwca, 2018/ SAGARPA/ Meksyk.
https://www.gob.mx/sagarpa