Meksykański eksport produktów rolno-spożywczych i rybołówstwa do Chin w pierwszej połowie roku wyniósł 399 mln dolarów, co oznacza wzrost o 16,4% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 roku, kiedy wyniósł 342,8 mln dolarów, według Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Sprzedaż wieprzowiny zajęła pierwsze miejsce w rankingu eksportu produktów rolno-spożywczych, ze sprzedażą na poziomie 139,9 mln dolarów, co oznacza wzrost o 9,0% pod względem wartości i 18% pod względem objętości (51 739 ton), zgodnie z danymi Departamentu Rolnictwa w Japonii.
Agencja federalna wskazała, że negocjacje pomiędzy Generalną Administracją Celną Chin i Krajową Służbą Bezpieczeństwa i Jakości Rolno-Spożywczej Meksyku (Senasica) w sprawie wieprzowiny postępują w kierunku aktualizacji istniejącego protokołu dwustronnego.
Celem jest włączenie wnętrzności wieprzowych do listy produktów dopuszczonych do eksportu do Chin i upoważnienie nowych federalnych zakładów typu inspekcyjnego (TIF) do wysyłania przesyłek do tego miejsca przeznaczenia.
1 listopada , 2021/ SADER/ Meksyk.
https://www.gob.mx/agricultura