National Association of Federal Inspection Type Establishments (ANETIF) i China Meat Association (CMA) podpisały memorandum porozumienia w celu zwiększenia eksportu produktów mięsnych do Chin.
Prezes ANETIF, Jesús Huerta Urquides, podkreślił, że meksykańskie mięso jest dobrze akceptowane na chińskim rynku, więc ma nadzieję, że wzrost będzie sprzyjał branży mięsnej.
Ambasador Meksyku w Chinach, Jesús Seade, powiedział, że w ciągu ostatnich pięciu lat meksykański eksport produktów rolnych, rybnych i rolno-przemysłowych do Chin stale rósł. Chiny stały się drugim wiodącym kierunkiem eksportu meksykańskiego, za Japonią i przed Stanami Zjednoczonymi, z przesyłkami o wartości ponad 198 milionów dolarów, co stanowi 32% eksportu wieprzowiny z Meksyku.
Meksykańskie firmy eksportujące wieprzowinę do Chin to: Kekén, Kowi, SASA, Soles i Norson, a cztery kolejne firmy oczekują na zezwolenie od chińskiego rządu. Firmy znajdują się w stanach Sonora i Jukatan i eksportują głównie do Japonii, Stanów Zjednoczonych, Korei Południowej, Kanady, Wielkiej Brytanii i Chin.
listopad 2021/ ANETIF/ Meksyk.
https://www.anetif.org/