Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 110,4 punktu w grudniu, co oznacza spadek o 1,1 punktu (1,0%) w porównaniu z listopadem i 2,0 punktu (1,8%) poniżej analogicznej wartości sprzed roku.
W grudniu na rynku międzynarodowym ceny wieprzowiny spadły, co było spowodowane utrzymującym się słabym popytem importowym z Azji, pomimo wzrostu sezonowej sprzedaży wewnętrznej w niektórych krajach eksportujących.
W międzyczasie ceny bydła i drobiu również spadły, odzwierciedlając mniejsze zainteresowanie zakupem w Azji, w połączeniu z dużymi dostawami eksportowymi w dużych regionach produkcyjnych. Z kolei ceny mięsa owczego odbiły się po dwóch miesiącach spadków z rzędu z powodu silniejszego popytu przed świętami i spadku dostaw rzeźnych w Oceanii.
W całym 2023 r. indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 114,6 punktu, co oznacza spadek o 4,2 punktu (3,5%) w porównaniu z 2022 r., ze względu na zwiększoną dostępność eksportu z wiodących regionów eksportujących przy stłumionym popycie importowym ze strony kluczowych krajów importujących mięso, odzwierciedlającym spadki średnich rocznych wartości bydła, drobiu i owiec, częściowo skompensowane wzrostem średnich cen wieprzowiny.
5 stycznia, 2024/ FAO.
https://www.fao.org