Ministrowie Rolnictwa G20 spotkali się w Stambule w dniach 7-8 maja 2015. To było ich pierwsze spotkanie od 2011 roku. Turecka prezydencja G20 postanowiła zorganizować spotkanie ze względu na rosnące problemy związane z bezpieczeństwem żywności.
Oczekuje się, że liczba ludności na świecie do 2050 roku wzrośnie do około dziewięciu miliardów, co zwiększy wyzwanie dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia. Ministrowie, w swoim komunikacie podkreślali swoje zaangażowanie, aby sprostać temu wyzwaniu. Zgodzili się, że stworzenie zrównoważonych systemów żywnościowych jest niezbędne, aby sprostać coraz większym wyzwaniom w zakresie bezpieczeństwa żywności. Podkreślano również znaczenie zmniejszenia strat żywności i odpadów, które są problemem globalnym.
W swoim komunikacie Ministrowie uzgodnili, że plan działania G20 dot. Bezpieczeństwa Żywności zostanie przygotowany do przedłożenia i rozpatrzenia na szczycie przywódców Antalya G20.
Ministrowie zwrócili się również do FAO, IFPRI i innych organizacji międzynarodowych o utworzenie platformy do pomiarów i zmniejszania strat żywności i odpadów.
G20 Agriculture Ministers Final Communique.pdf
Maj 2015/ G20.
https://g20.org