Według danych Eurostatu w ubiegłym roku łączne pogłowie świń w UE wynosiło 141,55 mln sztuk, o 2,9% mniej niż w roku poprzednim i najmniej od 10 lat.
W przeciwieństwie do ubiegłego roku, spadek dotyczył wszystkich kategorii. Największy spadek odnotowano w przypadku tuczników (o 3,94%), następnie loch (-3,58%) i w mniejszym stopniu prosiąt (-0,62%).
W większości krajów UE-27 odnotowano spadek całkowitego poglowia, a wzrost odnotowano jedynie w Bułgarii (+17,32%; w 2020 r. kraj ten odnotował już wzrost o +20,4% w porównaniu z 2019 r.), na Łotwie (+6%), w Hiszpanii (+5,05% czyli +1,66 mln sztuk) oraz w Irlandii (+2,08%). Cypr i Rumunia odnotowały wartości bardzo zbliżone do roku poprzedniego. Z drugiej strony, największe spadki odnotowano na Słowacji (-16,8%), w Polsce (-12,66%), Grecji (-12,51%) i Niemczech (-9,39%, czyli prawie 2,5 mln sztuk mniej).
Hiszpania jest ponownie wiodącym producentem trzody chlewnej w UE-27, zwiększając swój udział o 2% w porównaniu z ubiegłym rokiem i posiadając 24,34% całego europejskiego pogłowia, a na drugim miejscu plasują się Niemcy z 16,68% (ich udział zmniejszył się z 17,8% w 2020 r.). Dania, z udziałem 9,29%, która wyprzedza Francję (9,14%) i jest trzecim co do wielkości producentem, a za nią plasują się Holandia i Polska. Hiszpania, Niemcy, Dania, Francja, Holandia, Polska, Włochy i Belgia stanowią prawie 85% całkowitego pogłowia świń w UE-27.
W sekcji danych dotyczących produkcji trzody chlewnej można przeglądać i porównywać dane w formacie graficznym według krajów i kategorii.
14 marca, 2022/ Redakcja 333