Wysokie ceny pasz i energii oraz ograniczenia środowiskowe wywierają presję na hodowców trzody chlewnej w Unii Europejskiej (UE), prowadząc do ograniczenia działalności. Dodatkowymi czynnikami, z którymi boryka się branża, są ogniska afrykańskiego pomoru świń w Europie Środkowej oraz zmniejszony popyt na wieprzowinę ze strony Chin. Wobec malejącej sprzedaży do Chin eksporterzy z UE zdywersyfikowali kierunki eksportu. Jednak te alternatywne rynki, głównie azjatyckie, nie są w stanie zrekompensować utraconych ilości wysyłanych do Chin. Ponadto zmniejsza się konsumpcja krajowa, szczególnie w Niemczech.
Te negatywne czynniki rynkowe wspólnie doprowadziły do rekordowego spadku całkowitego pogłowia świń i macior w 2022 r. Przy mniejszym stadzie hodowlanym, podaż zwierząt na ubój nieuchronnie spadnie w tym roku. Mniejsza dostępność zwierząt na ubój będzie również zachęcać sektor do restrukturyzacji. W 2023 r. prognozuje się, że produkcja wieprzowiny zmniejszy się o około 0,75 MMT ekwiwalentu wagi tuszy (CWE) i osiągnie 21,75 mln MT, a eksport wieprzowiny spadnie do poziomu z lat 2016-2019 pozostając na poziomie 3,75 mln MT, prawie 500 000 MT mniej niż w 2022 r.
6 marca, 2023/ USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov