Opinia naukowa jest najnowszą z serii zaktualizowanych ocen dobrostanu zwierząt podczas uboju, o które wnioskowała Komisja Europejska. Proponuje środki mające na celu zaradzenie zagrożeniom dobrostanu, najczęściej związanym z ubojem świń w celu produkcji żywności.
Kompleksowy przegląd obejmuje proces uboju od przybycia i rozładunku świń, przez ogłuszenie, aż do wykrwawiania i zabijania. Identyfikuje szereg zagrożeń, które powodują problemy związane z dobrostanem - takich jak stres cieplny, pragnienie, długotrwały głód i zaburzenia oddechowe - i proponuje środki zapobiegawcze i naprawcze, tam gdzie to możliwe.
Podobnie jak w przypadku poprzedniej opinii na temat drobiu, większość zagrożeń - zidentyfikowano 29 z 30 - jest konsekwencją problemów personelu z powodu takich czynników, jak brak szkolenia i zmęczenie. EFSA twierdzi, że można zastosować środki zapobiegające wszystkim zagrożeniom, a zarządzanie obiektem ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu.
EFSA Opinia naukowa: Dobrostan świń podczas uboju (j.ang.)
17 lipca, 2020/ EFSA/ UE
https://www.efsa.europa.eu