W kwietniu 2024 r. nadwyżka w handlu rolno-spożywczym UE osiągnęła 5 mld euro, czyli nadal o 4% więcej niż w kwietniu 2023 r., pomimo spadku o 25% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Eksport osiągnął 19,8 mld euro, głównie ze względu na wzrost cen oliwek i oliwy z oliwek. Import wyniósł 14,8 mld euro.
Eksport produktów rolno-spożywczych z UE osiągnął w kwietniu 2024 r. wartość 19,8 mld euro, zbliżoną do wartości z poprzedniego miesiąca, ale o 10% wyższą niż w kwietniu 2023 r. Skumulowany eksport od stycznia osiągnął 77,8 mld euro.
Przy wzroście o 829 mln euro, eksport do Stanów Zjednoczonych zwiększył się najbardziej, co w dużej mierze tłumaczy się wysoką ceną oliwek i oliwy z oliwek. Produkty te napędzają całkowity eksport rolno-spożywczy UE ze wzrostem wartości o 62% w porównaniu z rokiem 2023.
Z drugiej strony, skumulowany eksport z UE do Chin odnotował największy spadek wartości w okresie od stycznia do kwietnia (-565 mln EUR, -11%). Wynika to głównie ze zmniejszonej wielkości eksportu i cen dwóch głównych towarów eksportowanych z UE do Chin: przetworów zbożowych (-306 mln EUR, -27%) i wieprzowiny (-314 mln EUR, -32%).
Import rolno-spożywczy UE osiągnął w kwietniu 14,8 mld euro, co stanowi 10% wzrost w porównaniu z poprzednim miesiącem, głównie z powodu wysokich cen kakao. Skumulowana wartość importu od stycznia do kwietnia 2024 r. wyniosła 54,9 mld euro, utrzymując się na stabilnym poziomie w porównaniu z tym samym okresem w 2023 r.
Import zbóż odnotował największy spadek, o 1,5 mld euro (-33%), ze względu na zmniejszenie importowanych wolumenów i cen światowych. Podobny spadek o 1,3 mld euro odnotowano w przypadku nasion oleistych i roślin wysokobiałkowych z powodu niższych cen.
Wybrzeże Kości Słoniowej i Nigeria odniosły największe korzyści z wyższych wartości importu kakao do UE. W porównaniu z 2023 r. UE zmniejszyła import z Indonezji (głównie olej palmowy) i Australii (głównie rzepak).
24 lipca 2024 r./ Komisja Europejska/ Unia Europejska.
https://agriculture.ec.europa.eu