Na konferencji prasowej w czwartek Gao Feng Na (z Ministerstwa Handlu) powiedział, że chińskie firmy same podejmują decyzje, czy importować wieprzowinę z USA, czy nie .
Jak podają niektóre raporty, Chiny niedawno anulowały zamówienie na import do 1000 ton wieprzowiny w USA.
Gao powiedział, że nie ma innych ograniczeń w odniesieniu do importu wieprzowiny, z wyjątkiem tego, że muszą one spełniać normy kwarantanny, a chińskie firmy mogą podejmować własne decyzje biznesowe i swobodnie handlować według podaży i popytu na rynku, cen i jakości.
Chiny zwiększyły import mięsa od drugiej połowy 2018 r., częściowo ze względu na spadki pogłowia świń i produkcji wieprzowiny.
Import mięsa w pierwszym kwartale wyniósł 1,11 miliona ton, co oznacza wzrost o 11,6 procent rok do roku, powiedział Gao, dodając, że spodziewa się, że kraj będzie nadal zwiększał import mięsa przez resztę roku.
Z danych chińskich organów celnych wynika, że Niemcy, Hiszpania, USA, Kanada, Dania, Brazylia, Holandia i Francja są jednymi z głównych źródeł chińskiego importu wieprzowiny.
piątek 24 maja, 2019/ Xinhua/ Chiny.
http://www.xinhuanet.com