Narzędzie do śledzenia polityki handlu żywnością podczas COVID-19, opracowane przez pracowników AMIS w IFPRI, jest aktualizowane dwa razy dziennie i dostarcza informacji o ograniczeniach w handlu żywnością oraz ocenia ich wpływ na dostępność żywności.
Aby zapewnić wystarczalność krajowych dostaw żywności, kilka rządów wprowadziło ograniczenia handlowe, w tym na podstawowe artykuły spożywcze, w odpowiedzi na kryzys COVID-19. Ograniczenia te mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla krajów uzależnionych od importu i mogą prowadzić do wyższych cen żywności.
Moduł śledzący zapewnia również wskaźniki ułatwiające analizę potencjalnego wpływu ograniczeń w handlu, takich jak udział eksportu i importu podstawowych artykułów spożywczych w handlu światowym oraz krajowej produkcji i konsumpcji żywności.
27 kwietnia, 2020/ IFPRI i David Laborde, IFPRI senior research fellow