Przed wizytą japońskiego premiera Shinzo Abe, the National Cattlemen’s Beef Association i the National Pork Producers Council wezwały prezydenta Trump do rozpoczęcia negocjacji w sprawie umowy o wolnym handlu z Japonią.
W odniesieniu do eksportu wołowiny i wieprzowiny z USA, Japonia jest rynkiem o największej wartości. W roku finansowym 2016, japońscy konsumenci nabyli produkty wołowe pochodzące z USA za łączną wartość $ 1,4 i produkty wieprzowe za $ 1,5 mld. Popyt w Azji na amerykańską wołowinę i wieprzowinę jest bardzo silny, pomimo japońskich ceł importowych i innych środków, które ograniczają dostęp do rynku dla obu produktów.
Na warunkach określonych w umowie TPP, cło 38,5-procentowe na świeżą i mrożoną wołowinę zostało by zredukowane do 9 procent. Cło na wieprzowinę także byłoby znacznie zmniejszone w ramach umowy TPP.
Analiza wykonana przez U.S. International Trade Commission stwierdziła, że eksport wołowiny do krajów TPP, który obejmowałby Stany Zjednoczone, Japonię i 10 innych krajów Azji i Pacyfiku, wzrósłby o $ 876 milionów dolarów rocznie w okresie przejścioweym, i że większość wzrostu byłoby widoczne w handlu z Japonią. Podobnie stwierdzono, że eksport wieprzowiny do krajów TPP wzrósłby o $ 387 milionów dolarów, przy czym większość eksportu kierowane by było do Japonii. Według szacunków amerykańskiego Departamentu Rolnictwa wzrost eksportu produktów pochodzenia zwierzęcego generowałoby to prawie 9000 miejsc pracy w USA.
wtorek, 7 lutego, 2017/ NPPC/ USA.
http://nppc.org