Eksport wieprzowiny i produktów wieprzowych z USA do Japonii stoi w niekorzystnej sytuacji konkurencyjnej. Główni konkurenci USA na rynku japońskim, w tym Australia, Kanada i UE, są traktowani preferencyjnie na podstawie CP-TPP i umowy o partnerstwie gospodarczym Japonia-UE. Umowa handlowa między USA a Japonią jest niezbędna, aby eksport wieprzowiny i produktów wieprzowych z USA pozostał konkurencyjny.
W październiku Robert Lighthizer z USTR i ambasador Japonii w Stanach Zjednoczonych Shinsuke J. Sugiyama podpisali umowę handlową między USA a Japonią i umowę między USA a Japonią w sprawie cyfrowej komunikacji,
W 2018 r. Stany Zjednoczone wyeksportowały do Japonii 1,6 mld USD wieprzowiny i produktów wieprzowych. Japonia jest największym rynkiem eksportowym wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych pod względem wartości. Na mocy tej umowy Stany Zjednoczone uzyskają warunki dostępu do rynku równe umowie CP-TPP. Taryfy na kawałki mięsa zostaną zniesione w ciągu 9 lat, a taryfy na przetworzone produkty wieprzowe, takie jak 20-procentowa taryfa na mieloną wieprzowinę, zostaną obniżone do zera w roku 5. Niektóre świeże i mrożone produkty wieprzowe będą nadal podlegać japońskiemu mechanizmowi ceny wyjściowej, ale maksymalna opłata celna spadnie z 482 jenów do 50 jenów za kilogram do roku 9.
październik 2019 - redakcja 333 na podstawie USTR