Według wstępnych danych Federalnego Ośrodka Informacji Rolnictwa (BZL) spożycie mięsa na mieszkańca spadło w porównaniu z rokiem 2020 o 2,1 kilograma i tym samym osiągnęło nowy rekordowy poziom. W 2021 roku spożycie na głowę mieszkańca spadło o 1,2 kilograma wieprzowiny, 600 gramów wołowiny i 200 gramów mięsa drobiowego w porównaniu z rokiem poprzednim.


Podobnie jak w roku poprzednim, spadkowi konsumpcji towarzyszył spadek importu mięsa, przetworów mięsnych oraz konserw wieprzowych i wołowych (-6,8%). Import mięsa drobiowego pozostał na stabilnym poziomie.
Ponadto w 2021 r. ponownie zmniejszył się wolumen handlu zagranicznego żywymi zwierzętami: import spadł o prawie jedną piątą (19,6%) w odniesieniu do wszystkich gatunków zwierząt, a eksport zmniejszył się o 1%.
Tendencje w handlu zagranicznym mają wpływ na ubój zwierząt w kraju: w porównaniu z rokiem 2020 wyprodukowano o 2,4% mniej wieprzowiny. W przypadku wołowiny i drobiu produkcja spadła o 1,6%.
Według wstępnych danych, w 2021 roku stopień samowystarczalności w zakresie mięsa wyniósł 121%, co oznacza wzrost o 2,5%. Wskaźnik samowystarczalności w przypadku wieprzowiny wyniósł 132,4%, a w przypadku wołowiny 98,2%. W przypadku drobiu 96,7% popytu krajowego może być zaspokojone przez produkcję krajową.
30 marca, 2022/ BLE/ Niemcy.
https://www.ble.de/