X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niemcy przedkładają projekt oznakowania mięsa w zależności od sposobu hodowli

Cem Özdemir, federalny minister żywności i rolnictwa, przedstawił projekt ustawy o znakowaniu zwierząt hodowlanych.

14 czerwiec 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Ustawa o znakowaniu zwierząt hodowlanych określa prawny obowiązek znakowania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego informacją o sposobie hodowli zwierząt. W pierwszym etapie Ministerstwo Rolnictwa przedstawiło kluczowe punkty obowiązkowego znakowania zwierząt gospodarskich w Niemczech.

Oznakowanie będzie zawierało informacje o rodzaju pomieszczeń, w których odbywa się produkcja zwierzęca. W sumie zdefiniowano pięć typów pomieszczeń (od najmniejszej do największej dostępnej powierzchni): kojec, kojec z większą przestrzenią, kojec na wolnym powietrzu, produkcja na wolnym powietrzu oraz produkcja ekologiczna.

Pierwszy krok: znakowanie chowu zwierząt hodowanych na wieprzowinę

  • Obowiązkowe znakowanie zwierząt hodowlanych będzie wprowadzane stopniowo, począwszy od świeżej, schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny, pakowanej lub nie, w supermarketach, sklepach mięsnych, sklepach internetowych i innych punktach sprzedaży.
  • Inne kanały sprzedaży, w szczególności produkty przetworzone i gastronomia, zostaną objęte tym oznakowaniem w trakcie prac legislacyjnych.
  • Inne gatunki zwierząt, takie jak bydło mięsne i mleczne czy drób, również będą stopniowo obejmowane obowiązkowym oznakowaniem państwowej hodowli zwierząt.

Projekt ustawy o obowiązkowym państwowym oznakowaniu świeżej wieprzowiny jest koordynowany przez rząd federalny, a następnie kraje związkowe i stowarzyszenia mogą przesyłać swoje uwagi. Projekt ustawy zatwierdzony przez Radę Federalną zostanie przesłany do UE w celu notyfikacji. Jesienią rozpocznie się debata w Bundesracie, a pierwsze czytanie planowane jest na koniec roku.

7 czerwca , 2022/ BMEL/ Niemcy.
https://www.bmel.de/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły