Według wstępnych danych Federalnego Ośrodka Informacji Rolnictwa (BZL) w 2022 roku spożycie mięsa nadal wykazywało tendencję spadkową. Przy 52 kilogramach na mieszkańca spożycie mięsa spadło w porównaniu z 2021 rokiem o około 4,2 kg, co czyni je najniższym w historii od 1989 roku.
Niemcy spożyli około 2,8 kg mniej wieprzowiny, 900 g mniej wołowiny i 400 g mniej drobiu. Tendencje w popycie krajowym odzwierciedlają produkcję mięsa w kraju: w porównaniu z poprzednim rokiem Niemcy wyprodukowali o 9,8% mniej wieprzowiny i 8,2% mniej wołowiny. Produkcja mięsa drobiowego spadła o 2,9%.
Według wstępnych danych BZL, produkcja mięsa w 2022 roku stanowiła 116% krajowego zapotrzebowania (118% w roku poprzednim). W przypadku hodowli drobiu produkcja krajowa mogła pokryć 97,4% krajowego zapotrzebowania.
3 kwietnia, 2023/ BLE/ Niemcy.
https://www.ble.de/