W 2018 r. Niemcy wyeksportowały 892 000 ton wieprzowiny, stając się głównym eksporterem europejskim, z 23% całkowitego udziału, a zaraz za nimi plasuje się Hiszpania, która wyeksportowała 870 000 ton. Trzecim eksporterem pod względem wielkości była Dania (586 000 ton), następnie Holandia (480 000 ton), Polska (253 000 ton) i Francja (232 000 ton).
Jeśli mówimy w kategoriach wartości, Hiszpania wyróżnia się eksportem wieprzowiny o wartości 1 720 mln EUR, a następnie Niemcy (1 380 mln EUR).
Jeśli chodzi o główne miejsce przeznaczenia (Chiny, łącznie 1 351 416 ton), Niemcy były jego głównym europejskim dostawcą, z 27% udziałem, następnie Hiszpania (24%), Dania (17%), Holandia (14%) i Francja (8%).
poniedziałek 4 marca 2019/ Biuro edytorskie Pig 333, na podstawie informacji Komisji Europejskiej