Według wstępnych wyników w rzeźniach komercyjnych w Niemczech dokonano uboju 59,7 mln świń, krów, owiec, kóz i koni w 2019 r. Firmy, w tym drobiarskie, wyprodukowały łącznie prawie 8,0 mln ton mięsa. Według Federalnego Urzędu Statystycznego Niemiec (Destatis) ilość wyprodukowanego mięsa spadła o 1,4% w porównaniu do 2018 r. Spadek wynika z niższej produkcji wieprzowiny, podczas gdy produkcja wołowiny i drobiu wzrosła w porównaniu z rokiem poprzednim.
Świnie: wielkość uboju spadła o 3%
Z 55,1 mln zwierząt poddanych ubojowi w 2019 r., całkowita liczba ubitych świń była o 3,0% niższa niż w roku poprzednim. Liczba świń kajowych poddanych ubojowi spadła o 3,4% do 51,8 mln zwierząt, a liczba importowanych świń poddanych ubojowi w Niemczech wzrosła o 2,7% do 3,3 mln. Ogółem w 2019 r. wyprodukowano 5,2 mln ton wieprzowiny, o 2,6% mniej niż w 2018 r.
5 luty, 2020/ Destatis/ Niemcy
https://www.destatis.de