X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niemcy: monitorowanie antybiotyków w systemie QS

Wyniki przedstawione w raporcie statusowym jednoznacznie wskazują, że stosowanie antybiotyków w schemacie QS od początku monitorowania znacznie się zmniejszyło i od lat oscyluje na poziomie, który powinien odpowiadać terapeutycznie niezbędnemu minimum.

28 lipiec 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

QS wychodzi naprzeciw potrzebom czasów ze swoim monitoringiem antybiotyków. 95 procent mięsa wieprzowego i drobiowego sprzedawanego w niemieckim handlu detalicznym oraz 85 procent wołowiny pochodzi z programu QS. Jako integralna część systemu QS, monitorowanie antybiotyków od dziesięciu lat dostarcza ważnych informacji na temat stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt.

Wyniki jednoznacznie wskazują, że stosowanie antybiotyków w schemacie QS od początku monitorowania znacznie się zmniejszyło i od lat oscyluje na poziomie, który powinien odpowiadać terapeutycznie niezbędnemu minimum.

Po tym, jak w poprzednich latach ilości stosowanych antybiotyków były względnie stabilne, w 2021 roku ponownie spadły. W porównaniu z rokiem 2020, w roku 2021 zastosowano o 14,2% mniej antybiotyków (456,3 t w 2020 r.; 391,5 t w 2021 r.). Przy redukcji zużycia antybiotyków o 46,9 t (15,8%) najwięcej antybiotyków zaoszczędzono w hodowli świń (ryc. 1). Również w drobiu, po raz pierwszy od 5 lat, zużycie antybiotyków znacząco spadło o 12,3% (17,6 t) w latach 2020-2021. W sektorze bydła ilości stosowanych antybiotyków pozostały prawie stabilne ze zmianą o -1,9% (0,3 t) w latach 2020-2021.

Ryc. 1: Zmiany w ilości stosowanych antybiotyków (w tonach) w systemie QS
Ryc. 1: Zmiany w ilości stosowanych antybiotyków (w tonach) w systemie QS

8 lipca 2022/ QS/ Niemcy.
https://www.q-s.de

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji