W pierwszych sześciu miesiącach 2020 r. w komercyjnych rzeźniach w Niemczech dokonano uboju 28,9 mln świń, bydła, owiec, kóz i koni. Łącznie z drobiem wyprodukowano prawie 3,9 mln ton mięsa. Jak dalej podał Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), produkcja mięsa spadła w ten sposób o około 0,6%, czyli o 22 100 ton w porównaniu z pierwszą połową 2019 r. Przyczyną tego był spadek produkcji mięsa w drugim kwartale 2020 r. wywołany przez COVID-19: podczas gdy produkcja w pierwszym kwartale wzrosła o 1,4% (+27 600 ton) w porównaniu z rokiem poprzednim, w drugim kwartale spadła o 2,6% (-49 700 ton).
Wolumen uboju świń miejszy o 1.0 % w pierwszej połowie 2020 r.
Wolumen wieprzowiny wyprodukowany z uboju komercyjnego w I półroczu 2020 roku wyniósł 2,6 mln ton i był o 1,0% mniejszy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego (-26,2 tys. ton). W pierwszym kwartale uboj był nadal wyższy o 1,2% (+15,9 tys. ton) w porównaniu z rokiem poprzednim, natomiast w II kwartale spadł o 3,3% (-42,1 tys. ton).
7 sierpnia, 2020/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de