Produkcja mięsa w Niemczech ponownie znacznie spadła w 2023 roku. Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis), w 2023 r. rzeźnie wyprodukowały 6,8 mln ton mięsa, co oznacza spadek o 4% (-280 200 t) w porównaniu z rokiem poprzednim. Niemiecka produkcja mięsa spadła zatem siódmy rok z rzędu od szczytowego 2016 r. (8,25 mln ton). W 2023 roku w rzeźniach ubito łącznie 47,9 mln sztuk świń, bydła, owiec, kóz i koni, a także 702,2 mln kurczaków, indyków i kaczek.
Jeśli chodzi o trzodę chlewną, w 2023 r. ubito 43,8 mln sztuk, co stanowi spadek o 7% (-3,3 mln sztuk) w porównaniu z rokiem poprzednim. Liczba świń krajowych poddanych ubojowi spadła o 7,7% do prawie 42,3 mln sztuk. Jednak liczba importowanych świń poddanych ubojowi wzrosła o 19,5% do 1,5 mln sztuk.
Łącznie w 2023 r. ubojnie wyprodukowały około 4,2 mln ton wieprzowiny, co oznacza spadek o 6,8% (-306 500 ton) w porównaniu z rokiem poprzednim. W porównaniu z rekordowym rokiem 2016, w 2023 r. wyprodukowano o około 1,4 mln t mniej wieprzowiny, co odpowiada spadkowi o ponad jedną czwartą (-25,1%).
7 luty, 2024/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de/