Według wstępnych wyników ubojnie komercyjne w Niemczech wyprodukowały w 2021 roku 7,6 mln ton mięsa. Jak podał Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), było to o 2,4 % mniej niż w roku poprzednim. Produkcja mięsa spadała więc rok do roku od 2017 roku. W sumie w 2021 r. w rzeźniach ubito 56,2 mln świń, bydła, owiec, kóz i koni oraz 668,7 mln kurcząt, indyków i kaczek.
Przy 51,8 mln zwierząt poddanych ubojowi w 2021 r., liczba ubitych świń zmniejszyła się o 2,9% w porównaniu z rokiem poprzednim. Liczba ubitych świń pochodzenia krajowego zmniejszyła się o 0,8 % do 50,6 mln sztuk. Liczba importowanych świń poddanych ubojowi w niemieckich gospodarstwach spadła o 49 % do 1,2 mln sztuk. W sumie ilość mięsa wyprodukowanego w Niemczech w 2021 roku wyniosła nieco poniżej 5,0 mln ton. Było to o 2,9 % mniej niż w 2020 r., co oznacza, że produkcja wieprzowiny spadła piąty rok z rzędu - łącznie o 11 % w stosunku do ilości mięsa wyprodukowanego w 2016 r.
7 luty 2022/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de/