Produkcja mięsa w Niemczech gwałtownie spadła w 2022 roku. Jak poinformował Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), według wstępnych wyników ubojnie komercyjne wyprodukowały w 2022 roku 7,0 mln ton mięsa. Było to o 8,1% czyli 0,6 mln ton mniej niż w roku poprzednim. Krajowa produkcja mięsa spadała co roku od rekordowego 2016 roku (8,3 mln ton), ale nigdy tak bardzo jak w 2022 roku. Łącznie w 2022 roku w rzeźniach ubito 51,2 mln świń, bydła, owiec, kóz i koni oraz 701,4 mln kurcząt, indyków i kaczek.
Wieprzowina: Spadek wielkości uboju o 9,8%
W 2022 roku ubito 47,0 mln świń, co oznacza spadek o 9,2% lub 4,8 mln sztuk w porównaniu z rokiem poprzednim. Liczba ubitych świń pochodzenia krajowego zmniejszyła się o 9,6% do nieco poniżej 45,8 mln sztuk. Po znacznym spadku w 2021 roku, liczba importowanych świń poddanych ubojowi w niemieckich gospodarstwach wzrosła o 6,5% do nieco ponad 1,2 mln zwierząt w 2022 roku.
W sumie w 2022 roku ubojnie wyprodukowały około 4,5 mln ton wieprzowiny. Było to o 9,8% lub 485 tys. ton mniej niż w 2021 roku. W porównaniu z 2016 r. w 2022 r. wyprodukowano około 1,1 mln ton mniej wieprzowiny, co oznacza spadek o prawie 20%. Jedną z przyczyn zmniejszającej się produkcji wieprzowiny jest malejące pogłowie świń w Niemczech.
8 luty, 2023/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de