X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niemcy: Spadek produkcji mieszanek paszowych w 2021/22 r.

Ze względu na zmniejszone pogłowie trzody chlewnej, wielkość produkcji pasz dla trzody chlewnej spadła o 7,6%, ale nadal jest najważniejsza i wynosi 9,1 mln ton.

Produkcja mieszanek paszowych i wykorzystanie towarowe w zbiorach 2021/22. Źródło: BLE.
Produkcja mieszanek paszowych i wykorzystanie towarowe w zbiorach 2021/22. Źródło: BLE.
20 październik 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według Federalnej Centrali Informacyjnej Rolnictwa (BZL), 281 firm wyprodukowało w czasie żniw 2021/22 łącznie 22,9 mln t mieszanek paszowych (rok wcześniej wyprodukowano 23,9 mln t).

Z powodu zmniejszenia stada świń wielkość produkcji pasz dla trzody chlewnej spadła o 7,6%, ale nadal pozostała najważniejsza i wyniosła 9,1 mln t. Produkcja pasz dla bydła pozostała na drugim miejscu z wynikiem 6,5 mln t (-4,3%).

Śruta sojowa z wynikiem 2,43 mln t ponownie znalazła się tuż przed śrutą rzepakową (2,42 mln t). Tym samym zatrzymał się obserwowany od czterech lat trend, w którym śruta sojowa była coraz częściej zastępowana przez rzepakową. Powodem są mniejsze zbiory rzepaku w Niemczech w 2021 r. oraz wojna między Rosją a Ukrainą, która zmniejszyła podaż rzepaku na rynku światowym.

Produkcja roślin strączkowych wzrosła w porównaniu z rokiem poprzednim o 14% i wyniosła 200.398 t. W produkcji innych roślin strączkowych takich jak groch, łubin słodki, groch i bób odnotowano największy wzrost o około 30%.

Zmniejszyło się natomiast przetwórstwo zbóż. Najbardziej ucierpiały jęczmień i pszenżyto, które zmniejszyły się odpowiednio o 20% (55.323 t) i 17% (145.651 t).

12 październik, 2022/ BLE/ Niemcy.
https://www.ble.de/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły